![]() |
sebelum digoreng |
![]() |
sebelum dimakan :P |
500gm tepung gandum
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**
CARA:
Kacau bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit dan kalau keras, tambah air)
Uli doh supaya jadi nipis.sudah pasti akan dapat saiz yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bahagian baru dicanai.
Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan campuran tepung jagung dan minyak tadi...sapu rata.
Gulung kemas, kemudian potong serong2 kecil lebih kurang sebesar ibu jari. ambil potongan tu dan canai canai leper.(jangan sampai penyek sangat)
Goreng hingga kekuningan dan sira/salut dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.
Resepi dan gambar diambil disini dan sini
nk rasa skit..huhu
ReplyDeleteoohh kuih kapal terbang?? bukan ke lidah buaya?
ReplyDeleteyummy2..sedap nih..rugi xcuba resipi nih..
ReplyDelete:)
kuih fav ni...sedap ! rapuh
ReplyDeletetersangat suka kuih ni :)
ReplyDeletebuatbest: rase bnyk pun bleh, amek lah jgn malu2 :P
ReplyDeleteIda Idots: haah, name nyer kuih lidah buaya/kuih tiram/kuih kapal terbang
diera_nadiera ulalaaa~: cubelah, kt dah pernah cube, sedap :)
sharul izam: same lah kt ;)
Rafflesia: same ler, time raye senang ler jumpe, kalo x kena buat sendirik
sedap2 manis2 gitu pastu rasa mcm nk terbang haha :D
ReplyDeletekuih tiram:)hee..like..
ReplyDelete