18 February 2013

Resepi Pavlova Yang Sedap

Assalamualaikum

Lompat 3x....yeah.....nak masak pavlova yang sedap.....serius sedap (ok....jangan tertipu aksi macam neh banyak dalam drama melayu jek, secara realiti aku tak macam tuh....ayu and sopan santun gitu...kihkihkih)

ok, here we go....resepi Pavlova yang sedap dan cara membuatnya :)



Bahan-bahan ( 2 adunan kecil )

  • 4 biji putih telor ayam
  • 3/4 cawan gula castor
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh cuka makan
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • bahan-bahan topping :
  • Secawan @ 250 ml whipping cream
  • hiasan : saya guna anggur n mangga


*iklan jap: nampak tak line2 tuh....macam buku exercise budak sekolah....aku tak reti nak buang....ade rase malu sedikit disini....nampak sangat copy paste :P

Cara-cara:

  1. Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dgn kadar kepanasan 140 darjah celsius.. guna api bawah
  2. Pastu bila nak start masak baru turunkan suhu antara 120 -100 darjah celsius.. saya guna suhu 110 darjah celsius
  3. Mula2, asingkan dulu putih telor dgn kuning telor.. kita ambik yg putih telor aje
  4. Kemudian, putar putih telor pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telor tu gebu (nak tau dia soft peaks ke tak, bila korang telangkupkan mangkuk tu, putih telor tu takkan jatuh)
  5. Langkah seterusnya, dgn kelajuan tinggi jugak, kita masukkan gula kastor sedikit demi sedikit.. Jgn berhenti putar tau.. sambil masukkan gula sambil putar
  6. Putar sampai kental.. dlm keadaan mixer masih berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung td ke dalam adunan tersebut.. putar lg 3 minit.. Hasil adunan atau pun lebih di kenali dgn " meringue"
  7. Dengan menggunakan spatula masukkan cuka dan esen vanila td
  8. Pastu kaup balikkan meringue tersebut sampai adunan sebati.. kaup balik dgn perlahan saje.. kalau boleh pusingan spatula tu satu arah je.
  9. Seterusnya.. sediakan dulang pembakar, lapikkan dgn kertas minyak.. dan tuang adunan td ke atasnya
  10. Make sure masa bentukkan adunan tu, jgn buat terlalu tebal atau terlalu nipis.. kalau boleh keliling dia lebih tinggi dr tengah.
  11. Pastu masukkan ke dlm oven.. letak kat rak tengah2.. suhu antara 120 - 100 darjah celsius.. bakar selama 1 jam 15 minit bergantung pd jenis oven
  12. Bila dah cukup 1 jam 15 minit, jangan keluarkan pavlova tu dr oven.. biar jap sejuk dlm oven tu dgn keadaan pintu oven sedikit renggang bg elakkan pavlova tu merekah.
  13. Topping : Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi.. putar sampai kental..
  14. toppingkan krim di atas pavlova dan hiaslah dgn buah2an mengikut kreativiti anda.

Adoi....kantoi lagi...*kes tak reti nak edit* tanggung lah malu wooooiiii

Yeah....thats it....bile nak buat??? now, now and now okeh? sedap okeh pavlova neh....sebab tuh namenye "Pavlova yang sedap"....korang tak kan jumpa tajuk resepi macam neh kat tempat lain okeh?
Kat blog aku jek....macam mana aku tahu sedap? sebab aku tengok gambar pun dah nampak sedap :),    
owh....situasi neh sangat sesuai dengan ayat neh kan? "a picture tell a thousand words"...eh  silap-silap..."a picture tell a thousand taste" ngeh3....tetapi secara jujur aku tak pernah pun buat lagi...In Sha Allah suatu hari nanti :)

Thanks to mr. google :)

Dah buat? dah kenyang? Alhamdulillah....sekarang pergi sambung buat kerja....owh...lupa pulak....resepi aku  cilok kat sini :) AWESOME!!!!

0 comments:

Post a Comment