03 January 2010

Taj Mahal Antara Fakta Dan Mitos


Taj Mahal merupakan sebuah makam yang terletak di Agra, India yang dibina di bawah pemerintahan Maharaja Mogul, Shah Jahan, sebagai memperingati isteri ketiganya yang paling disayangi, Mumtaz Mahal.

Makam rekabentuk Ustaz Ahmad Lahauri yang siap dibina pada tahun 1648 terkenal dengan rekaan kubah putih yang diperbuat dari marmar yang berbentuk seakan bawang . Perkataan “Taj” itu sendiri melambangkan hasil terbaik senibina Mogul yang melibatkan penggabungan beberapa elemen senibina seperti Parsi, Turki, India dan Islam. Ketinggian senibina berjaya menempatkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO pada tahun 1983 dan turut diangkat sebagai senibina Islam terulung di India dengan warisan senibinanya dikagumi dunia.

Pelbagai mitos dikaitkan dengan karya agung ini. Kononnya, Makam ini menurut perancangan awalnya menggunakan marmar hitam dan dibina merentasi sungai jumna. Idea mengenai mitos ini timbul berdasarkan tulisan pengembara Eropah, Jean-Baptiste Tavernier, yang telah sampai ke Agra tahun 1665. Karya ini turut mencatatkan makam dengan marmar hitam itu gagal dibina setelah Shah Jahan digulinkan anak lelakinya, Aurengzeb. Kisah ini turut disokong Mahtab Bagh yang mana menurutnya marmar-marmar hitam sepanjang sungai di Moonlight Garden telah musnah.

Namun, bukti ini Berjaya disangkal dengan kajian tahun 1990-an yang menyatakan marmar hitam yang dijumpai disepanjang sungai itu merupakan marmar putih yang telah hilang warna dan bertukar ke warna hitam. Kemudian teori baru tentang asal kewujudan makam hitam itu, diketengahkan seorang ahli arkeologi yang membina semula sebahagian dari kolam di Moonlight Garden pada tahun 2006. Menurutnya, pemantulan warna gelap dari makam putih itu jelas kelihatan, ini bersesuaian dengan ketaksuban Shah Jahan dalam rekebentuk bersifat simetri dan kedudukan kolam itu sendiri.

Sunguhpun begitu, penemuan tersebut hanyalah sekadar mitos kerana gagal dikuatkan dengan bukti-bukti tertentu bagi mengukuhkan fakta. Begitu juga dengan kejadian yang menakutkan terjadi kepada arkitek dan pekerja yang dibebani Shah Jahan sepanjang pembinaan makam tersebut sehingga berlaku kematian, pemenggalan kepala dan kecacatan anggota. Mungkinkah benar pendapat sesetengah pihak mengatakan mereka yang terlibat dengan pembinaan telah menandatangani perjanjian tidak terlibat dalam mereka bentuk bangunan tersebut. Tindakan sama turut dibuat kepada pekerja yang terlibat dalam pembinaan kebanyakkan bangunan terkenal. Fakta yang dikemukan Gabenor India, Lord William Bentinck pada 1830 juga sekadar khabar angina. Dakwa beliau, Taj Mahal dirancang untuk diruntuhkan dan marmarnya akan dilelong. Menurut penulis riwayat Bentinck, John Rosseli, kisah penjualan marmar dari Agra Fort atau tapak warisan UNESCO tersebut tersebar dari tabung Bentinck bagi meninggikan jualan marmar yang dibuang dari Agra Fort.

Tahun 2000 menambah lembaran baru sejarah Taj Mahal apabila rayuan yang dikemukan P.N. Oak disingkirkan Mahkamah Tinggi India, malahan dia turut diminta tidak meneruskan tindakanya itu. Menurut P.N Oak, Taj Mahal dibina Maharaja Hindu. Oak mendakwa asal perkataan Taj bersama-sama struktur sejarahnya baru-baru ini menunjukan kepada Kerajaan Islam di India yang berasal dari Hindu.

Kehebatan Taj Mahal memang tidak disangkal apabila turut dikaitkan dengan alam semulajadi. Menurut Rabindranath Tagore, inspirasi makam tersebut yang diibaratkan sebagai “one tear-drop…upon the cheek of time”, mengaitkan titisan hujan setahun sekali yang jatuh diatas tugu peringatan memberi inspirasi kepada penghuraian tentang makam tersebut.

em....nak taj mahal gak....huhu

0 comments:

Post a Comment