24 February 2011

Mari Belajar Dari Curitiba

 Assalamualaikum

 Haaa...jangan nak memandai...itu bukan mencarut okeh??? Curitiba tuh adalah nama bandar abang oi kak oi
apa yang best n special bebenor pasal Curitiba neh ek?...haaaa...korang baca fakta kat bawah neh dulu...
 ------------------------------------------------------------------------------------

Fakta menarik tentang Curitiba
1. dibuka pada 1693
2. antara bandar tertua di benua Amerika
3. terletak di Brazil dan mempunyai 3 juta penduduk
4. "Bandar Hijau" no. 1 di dunia
5. perancancan bandar dikenali sebagai Pelan Induk Curitiba (Curitiba Master Plan) bermula sejak 1965
6. 70% penduduk menggunakan pengangkutan bas awam dikenali sebagai BRT untuk ke tempat kerja     walaupun pemilikan kereta per penduduk ialah 1:3 (1 kereta untuk 3 orang penduduk)
7. penduduk Curitiba cuma berbelanja 10% daripada pendapatan untuk pengangkutan.
8. menggunakan kambing biri-biri di taman untuk meragut rumput kerana kos lebih rendah daripada menggaji pemotong rumput
9. penduduk miskin diberi insentif dalam bentuk makanan atau token pengangkutan dengan menukarkannya dengan beg-beg sampah sebagai usaha untuk pengurusan sisa pepejal dan kitar semula yang lebih teratur.


 ---------------------------------------------------------------------------------------
haaaa....amacam?? menarik bukan? Jom rakyat Malaysia sekalian...kita hijaukan Malaysia neh. Yang baik kita contohi apa salahnya kan? ....daaaaaa...sekian entri kali neh

6 comments:

  1. Curi-tiba..pergh..mesti rakyat negeri ni suka curi secara tiba-tiba kan.. :P

    ReplyDelete
  2. kat Brazil??? no 1 di dunia???
    Pehhh dasat gak brazil ni yekkk....satu contoh yg baik tuk negara kita!!!
    Respekkkkk!!!!

    ReplyDelete
  3. Mr. Hac: haha...yelah kot....pelik tol name
    Rozuan Ismail: Bandar contoh....
    Yastro: haha...tw xper...memang dahsyat r....

    ReplyDelete
  4. x pernah dengar pun name bandar tu.. ilmu baru ni.. thanx!

    ReplyDelete